Inloophuis Medemblik en het CBF keurmerk
Soms wordt ons de vraag gesteld of het inloophuis Medemblik een CBF–keurmerk heeft. U kent vast de reclame wel met de collectebus, uitgaande dat als je géén CBF keurmerk hebt, dat het niet klopt. Dit is natuurlijk misleidend en vooral om de kassa van het CBF zelf te spekken. Het inloophuis is een ANBI (algemeen nut beogende instelling en daar worden ook strenge eisen aan gesteld door de overheid.
Dus waarom geen CBF kenmerk
Het is een bewuste keuze van het Inloophuis Medemblik om geen CBF–Keurmerk aan te vragen. In het verleden zijn we op bezoek geweest (namens de Stichting Diagnose kanker) Maar het was vooral de doelstelling van het CBF om zoveel mogelijk ‘klanten’ te krijgen.
Als je het CBF eens nader bekijkt, dan valt het volgende op: (2014)
- Het CBF controleert niet of het geld wat een donateur geeft aan een goed doel, ook daadwerkelijk besteed wordt op de manier zoals het goede doel dat belooft. (dat is ook bijna onmogelijk)
- Het CBF is geen overheidsinstelling maar gewoon een particuliere stichting. m.a.w Iedereen kan een dergelijk keurmerk starten als hij/zij dat zou willen.
- Om een CBF–keurmerk te krijgen is een forse financiële bijdrage vereist. Voor Inloophuis Medemblik zou dat neerkomen op een bedrag van rond de 2.925 euro.
- Inloophuis Medemblik zou daarnaast nog eens jaarlijks een bedrag van 8.830 euro aan accountkosten moeten maken om het keurmerk te behouden.
- Het CBF zelf geeft 1.000.000 euro aan salarissen uit en nog eens 150.000 euro aan zelfpromotie.
- Het CBF ontvangt per jaar totaal 1.700.000 euro van goede doelen. Geld wat dus door donateurs gegeven is aan goede doelen maar niet gaat naar diegenen voor wie het bedoeld is.
- Je krijgt een keurmerk, als je onder andere als goed doel minder dan 25% kosten maakt aan salarissen en fondsenwerving. Een voor het Inloophuis Medemblik onaanvaardbaar hoog percentage.
- Het CBF is al een aantal keer op de vingers getikt omdat ze ten onrechte aangaven bestedingen van goede doelen te controleren, maar het niet deden!
- Het CBF controleert eigenlijk alleen de jaarverslagen die door de goede doelen zelf worden aangeleverd en al gecontroleerd zijn door accountantskantoren.
- Wij in het verleden een klacht ingediend hebben van een CBF organisatie bij het CBF waarbij deze is eenvoudig terzijde gelegd, met het antwoord. Wij controleren geen uitgaven?
Kortom, het CBF–keurmerk kost een hoop geld. Geld dat niet besteed wordt waarvoor het bedoeld is.