Ben jij ook een verspreider van nepnieuws over Corona?
Op het internet en social media, gaan veel berichten rond over wat mogelijk zou kunnen helpen tegen Covid-19, ook Corona genoemd. Helaas is het (weer) zo, dat veel (helaas) niet waar is. Hieronder enkele website die onderzoek hebben gedaan naar deze fake berichten.

Mensen hebben nu eenmaal snel de behoefte om alles te gaan delen op het internet en social media, vaak ter goede trouw. Helaas is dat vaak alleen beter vóór de verspreiders van het nepbericht. Je kunt met het verzenden het ook soms alleen maar erger maken! Geloof ons: Goedgelovigheid geneest niet!

Ook krijgen berichten binnen over kurkuma (geelwortel of koenjit), Baking soda, knoflook, drinken van heet water etc etc. met de vraag deze te plaatsen. Alleen controleren wij alle berichten op waarheid. Jij kan dat ook, door even te Googlen naar betrouwbare bronnen of zet in je zoekopdracht eens+ fake +quakers +nepnieuws. je zal verrast zijn over wat er over geschreven wordt. Kijk vooral naar betrouwbare bronnen. Verkoopwebsites moet je eigenlijk gelijk al wantrouwen. Dat geldt ook voor middelen die elke ziekte kan genezen. Een goed bron is de WHO

  1. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters TIP!!
  2. https://www.nu.nl/coronavirus/6038970/nepnieuws-over-corona-ademhalingstechniek-geen-wondermiddel-5g.html
  3. https://www.ad.nl/buitenland/russisch-nepnieuws-corona-is-een-grap-of-een-biologisch-wapen~ab07fd1e/
  4. https://www.at5.nl/artikelen/200911/politie-waarschuwt-voor-nepnieuws-over-coronavirus
  5. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/10/de-nep-oplossingen-tegen-corona-circuleren-wereldwijd-a3996479

Tip 1. Haal je nieuws alleen van betrouwbare nieuwswebsites
Belangrijk nieuws over het coronavirus haal je niet van Facebook of een groepschat op WhatsApp. Op de website grote landelijke kranten staan de laatste berichten over het virus en maatregelen. Ook is het goed om de wekelijkse persconferentie van premier Rutte en het RIVM te volgen, die iedere vrijdag live wordt uitgezonden om 15.30 uur.

Tip 2. Check regelmatig de site van het RIVM
Op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je alle actuele, officiële informatie over het coronavirus. Je kunt er terecht voor de laatste ontwikkelingen, (advies)maatregelen die je moet volgen, vragen en antwoorden en informatie als je in de zorg werkt.

Tip 3. Controleer altijd bronnen
Familielid die een verontrustend bericht doorstuurt op WhatsApp? Controleer dan altijd de bron. Dat doe je door de tekst uit het bericht te googelen en te kijken of het afkomstig is van een betrouwbare nieuwssite of overheidsinstantie. Dat wordt binnenkort nog makkelijker: TIP ! WhatsApp test namelijk een functie waarmee doorgestuurde berichten met één druk op de knop direct kunnen worden doorgestuurd naar Google.

Tip 4. Wees kritisch over berichten op sociale media
Nepnieuws verspreidt zich snel op sociale media. Wees daarom extra kritisch over berichten die je over het virus tegenkomt op Instagram, Twitter of Facebook. Google naar de inhoud zoals in de vorige tip, en klik ook door naar het account waar het bericht van afkomstig is.

Tip 5. Onderscheid feit van fabel bij het WHO
In de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws is de WHO (World Health Organization) een website gestart waarin de laatste mythes over het coronavirus worden ontkracht. Bijvoorbeeld dat een heet bad helpt tegen besmetting, of dat het virus niet in koud weer kan overleven. Een prima bron!